La Nit de la Recerca

|Alt imatge central|

Què és?

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d’arreu d’Europa l'últim divendres de setembre. Té com a objectiu acostar els investigadors i investigadores al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació que fan de manera amena i participativa.

La Comissió Europea ha concedit el projecte a diverses institucions de recerca catalanes per organitzar la Nit de la Recerca en la convocatòria 2022-23. D'aquesta manera, les activitats que tindran lloc en diversos punts de Catalunya formaran part del mapa de propostes de divulgació que s’oferiran arreu d’Europa.

La Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili coordina i organitza aquest projecte a la demarcació de Tarragona i ha dissenyat activitats adreçades a tota mena de públic. També hi participen els centres CERCA del territori: l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

El lema de l’edició d’enguany serà, de nou, "Recerca pel canvi" i s’hi han implicat gairebé 300 investigadores i investigadors.


Què i quan ho farem?

Les activitats es duran a terme la darrera quinzena del mes de setembre, i algunes s’allargaran fins a la primera setmana d’octubre.

En l’edició del 2023 hi incorporem dues novetats:

Ampliem a dos dies l’acte central de la Nit Europea de la Recerca, que tindrà lloc, com cada any, a la plaça Corsini de Tarragona amb la fira de tallers científics per a públic familiar. Seran 60 tallers que ompliran la plaça el divendres 29 de setembre a la tarda i el dissabte 30 de setembre al matí. Els tallers, aptes per a públic de totes les edats, els imparteixen investigadors i investigadores de la URV i dels instituts de recerca del territori amb l’objectiu d’acostar la ciència a la ciutadania i despertar interès per la ciència entre els més petits. L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia.

La segona novetat és que, per primer cop, la fira de tallers de la Nit Europea de la Recerca arriba a les Terres de l’Ebre. És una setmana abans, com a activitat prèvia de la Nit, i es fa a Tortosa el divendres 22 de setembre de 16:30 a 21:00 h. 

Durant aquella mateixa setmana, entre els dies 25 i 29 de setembre, investigadors i investigadores del programa europeu de recerca Marie Curie impartiran xerrades a les escoles i instituts de la demarcació de Tarragona que les hagin sol·licitat.

El dimarts 26 de setembre al Museu del Port de Tarragona es fa una xerrada divulgativa sobre les conseqüències que té per a la climatologia i la salut humana l’augment de la temperatura del mar. És a càrrec de Jaume Folch, investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, i Javier Sigró, investigador del Centre en Canvi Climàtic (C3) de la URV.

El dimecres 27 a la tarda s’organitza un taller sobre enologia i tast de vins al Mercat Central de Tarragona, impartit per l’investigador del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV Toni Sànchez-Ortiz.

Finalment, es farà una sessió de microxerrades divulgatives a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus el dijous 5 d'octubre, que tancarà les activitats de la Nit de la Recerca 2023.

Aquest esdeveniment, impulsat per la Comissió Europea des del 2005, vol fer un reconeixement públic als investigadors i investigadores, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, demostrar que la recerca, en totes les disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la investigació que es du a terme a Catalunya, un pol científic destacat a Europa.

Pujar

Activitats: