La Nit de la Recerca

|Alt imatge central|

Què és?

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d’arreu d’Europa l'últim divendres de setembre. Té com a objectiu acostar els investigadors i investigadores al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació que fan de manera amena i participativa.

La Comissió Europea ha concedit el projecte a diverses institucions de recerca catalanes per organitzar la Nit de la Recerca en la convocatòria 2024-25. D'aquesta manera, les activitats que tindran lloc en diversos punts de Catalunya formaran part del mapa de propostes de divulgació que s’oferiran arreu d’Europa.

La Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la Universitat Rovira i Virgili coordina i organitza aquest projecte a la demarcació de Tarragona i ha dissenyat activitats adreçades a tota mena de públic. També hi participen els centres CERCA del territori: l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

El lema de l’edició d’enguany serà, de nou, "Recerca pel canvi" i s’hi han implicat gairebé 300 investigadores i investigadors.


Què i quan ho farem?

Les activitats es duran a terme la darrera quinzena del mes de setembre, i algunes s’allargaran fins a la primera setmana d’octubre.

L’acte central de la Nit Europea de la Recerca tindrà lloc, com cada any, a la plaça Corsini de Tarragona amb la fira de tallers científics per a públic familiar. Els tallers ompliran la plaça el divendres 27 de setembre a la tarda i el dissabte 28 de setembre al matí i seran aptes per a públic de totes les edats. Els impartiran investigadors i investigadores de la URV i dels instituts de recerca del territori amb l’objectiu d’acostar la ciència a la ciutadania i despertar interès per la ciència entre els més petits. L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia.

Durant aquella mateixa setmana, entre els dies 25 i 29 de setembre, investigadors i investigadores del programa europeu de recerca Marie Curie impartiran xerrades a les escoles i instituts de la demarcació de Tarragona que les hagin sol·licitat.

També està programada una sessió de microxerrades divulgatives a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus el dijous 26 de setembre a la tarda.

Finalment, i per segon any consecutiu, la fira de tallers de la Nit Europea de la Recerca també se celebra a les Terres de l'Ebre, més concretament a Tortosa, el divendres 4 d'octubre a la tarda.

La Nit Europea de la Recerca, impulsada per la Comissió Europea des del 2005, vol fer un reconeixement públic als investigadors i investigadores, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, demostrar que la recerca, en totes les disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la investigació que es duu a terme a Catalunya, un pol científic destacat a Europa.

Pujar

Activitats: