Què és?
La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d'Europa normalment l'últim divendres del mes de setembre. Pretén acostar els investigadors i investigadores al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació que fan de manera amena i participativa.
Diverses institucions de recerca catalanes celebren la Nit de la Recerca perquè la Comissió Europea els ha atorgat el projecte en la convocatòria per a l'any 2022. D'aquesta manera, les activitats que tindran lloc en diversos punts de Catalunya formaran part del mapa de propostes de divulgació que s’organitzen arreu d’Europa.
La Universitat Rovira i Virgili coordina aquest projecte a les comarques del sud de Catalunya i ha dissenyat activitats adreçades a diversos tipus de públic. També hi participen l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l'Institut Català d'Investigació Química i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili.
A Catalunya el lema d'aquesta edició serà, de nou, "Recerca pel canvi".
Què i quan ho farem?
Les activitats es faran, tal com marca la Comissió Europea, la darrera setmana del mes de setembre. Enguany hem preparat una activitat prèvia per escalfar motors per la Nit de la Recerca. El dissabte 24 de setembre els futurs científics i científiques faran ciència en directe de la mà de les investigadores del Repte Experimenta.
Les activitats emmarcades en la Nit de la Recerca comencen la setmana del 26 al 30 de setembre, en què investigadors i investigadores Marie Curie -o assimilats- impartiran xerrades a les escoles i instituts de la demarcació de Tarragona que les hagin sol·licitat.
El 30 de setembre es durà a terme l’acte central de la Nit Europea de la Recerca a la plaça Corsini de Tarragona, amb més tallers que mai. Seran prop de quaranta tallers i el públic de totes les edats podrà anar passant de l'un a l'altre durant la tarda. L'activitat començarà a les 16.30 i és gratuïta. No cal inscripció prèvia.
D'altra banda, el matí del dissabte 1 d’octubre es farà una ruta científica a Tarragona per conèixer qui va ser Antoni de Martí i Franquès.
El mateix dia, dissabte 1 d’octubre, s'organitzarà una sessió de nou microxerrades divulgatives a Reus.
Els objectius de la Nit de la Recerca, impulsada per la Comissió Europea des del 2005, són fer un reconeixement públic als investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, demostrar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la investigació que es du a terme a Catalunya, un pol científic destacat a Europa.