A continuació podeu veure les xerrades i tallers que ofereixen investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i dels quatre instituts de recerca (ICIQ, ICAC, IISPV i IPHES) en el marc de la Nit Europea de la Recerca. Les conferències tindran lloc als centres de manera presencial, la setmana del 23 al 27 de setembre de 2024, i s’han de reservar prèviament. Podreu enviar un correu a comciencia(ELIMINAR)@urv.cat amb el nom del centre, el títol de la xerrada o taller que demaneu i el dia de la setmana i l’hora que us aniria bé. S’acceptaran per ordre d’inscripció i un màxim de dues xerrades o tallers per centre educatiu.
"Arqueòlogues remenant brossa” ✅
Què tenen a veure l'arqueologia i les deixalles? Molt! Tot excavant, descobrireu com gestionaven les deixalles els grups humans prehistòrics. A continuació, ho podreu comparar amb la gestió dels residus que es fa avui en dia. Tot plegat ens portarà a reflexionar sobre el nostre paper en el futur de les deixalles.
Edat recomanada: Cicle superior de primària i ESO.
Durada de l'activitat: 50 minuts.
Necessitats: Projector, connexió a internet i taules.
Qui la imparteix: Maria Joana Gabucio, investigadora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
La xerrada s'impartirà en català.
"Escape room: alimentació en les primeres fases de la vida i programació per les malalties cardiometabòliques" (reservada)
Es realitzarà una mena d'scape room o gimcana en què l'alumnat passarà a través de diferents estacions (per grups), ambientades en gestació, lactància, alimentació infantil i alimentació en l'adolescència. La superació de diferents proves, preguntes o situacions els portarà a obtenir més o menys probabilitats de tenir malalties cardiometabòliques posteriorment.
Edat recomanada: de 10 a 16 anys
Durada de l'activitat: 2 hores
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Emma Perucho, Irene Hernández, Irina Gheorghita, Carme Rubio, Judit Muñoz, Mireia Alcázar, Mariona Gispert, Nina Vidal i Verònica Luque, investigadores del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"La revolució de la IA: explorant-ne el futur avui" (reservada)
Us donem la benvinguda al fascinant món de la intel·ligència artificial (IA) i l’increïble impacte en la vida present i futura! En aquesta xerrada ens submergirem en els secrets que hi ha darrere de la creació de la IA, des de com es recullen i es preparen les dades fins a com s'entrenen i es despleguen de manera segura aquests sistemes autònoms. Descobrirem com la computació al núvol s'adapta perfectament a les enormes necessitats de processament i emmagatzematge que requereix la IA, i permet avenços sorprenents en recerca i ciència. Imagineu-vos poder explorar nous materials, avançar en la medicina i revolucionar l'enginyeria amb l'ajuda de la IA! Des d'ajudar a diagnosticar malalties fins a trobar solucions innovadores per als reptes tecnològics del futur, la IA està transformant radicalment el món en què vivim.
Edat recomanada: ESO, batxillerat i cicles formatius
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Daniel Coll Tejada, investigador del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Sabies que el fetge es pot engreixar? Descobrim com i per què" (reservada)
La malaltia del fetge gras la pateixen 1 de cada 3 persones al món, i els símptomes no apareixen fins que l'estat del fetge és molt greu. En aquesta xerrada us explicarem què els passa a les cèl·lules del fetge quan està sa i quan està malalt, i quines són les claus per a un diagnòstic precoç.
Edat recomanada: batxillerat
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Alina Iuliana Onoiu i Helena Castañé, investigadores del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Les mil cares de la descarbonització" (reservada)
En els darrers decennis, l'acumulació a l'atmosfera del diòxid de caboni (CO2), un gas amb efecte d’hivernacle, ha provocat l'augment de la temperatura mitjana del planeta, i està derivant en canvis en el clima amb efectes devastadors. Els organismes internacionals han acordat abordar el problema i fomentar el que s'anomena la descarbonització, és a dir, la reducció de la presència del CO2 a l'atmosfera. Aquest objectiu implica molts aspectes que van des de la reducció de les emissions, la captura del CO2 i el seu ús fins a la creació d'un marc legal per potenciar la relació de tots els agents involucrats. En aquesta xerrada taller parlarem de les mil cares de la descarbonització i farem alguns experiments il·lustratius.
Edat recomanada: ESO i batxillerat
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: no
Qui la imparteix: Anna M. Masdeu Bultó, investigadora del Departament de Química Física i Inorgànica; Fèlix Llovell Ferret, investigador del Departament d'Enginyeria Química, i Estela Rivas Nieto, investigadora del Departament de Dret Privat, Processal i Financer de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"La química de la catàlisi" (reservada)
En aquesta xerrada farem una aproximació a la catàlisi aplicada a reaccions químiques orgàniques i a la presència en la nostra vida quotidiana. Farem experiments relacionats amb l'ús de catalitzadors per accelerar algunes reaccions químiques.
Edat recomanada: de 12 a 15 anys (ESO)
Durada de l'activitat: 90 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla, i taula gran per a l'experimentació
Qui la imparteix: Joan Estornell i Anna Arnanz, investigadors de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ)
La xerrada s'impartirà en català.
"El CSI de la prehistòria" (reservada)
La xerrada se centra a explicar quines metodologies fan servir els arqueòlegs per reconstruir el passat. Aquesta reconstrucció es du a terme en escenaris de l'evolució humana on no hi havia cap font escrita i, per tant, són les restes arqueològiques les úniques que informen del que va passar en aquell escenari.
Edat recomanada: primària i ESO
Durada de l'activitat: entre 45 i 60 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Amèlia Bargalló Ferrerons, investigadora del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"El poder ocult de l'ADN mitocondrial: la teva energia vital" (reservada)
Tenir un cervell sa és essencial per mantenir una bona salut mental, perquè és l'òrgan que controla les emocions, els pensaments i els comportaments. L'ADN mitocondrial té un paper clau en aquest procés, ja que les mitocòndries proporcionen l'energia necessària per al funcionament correcte de les cèl·lules cerebrals. Això ajuda a mantenir la ment clara, àgil i equilibrada. Cuidar el cervell és fonamental per viure una vida plena i feliç.
Edat recomanada: entre 12 i 16 anys
Durada de l'activitat: 40 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Lourdes Martorell Bonet, investigadora de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
La xerrada s'impartirà en català.
"La veritable convivència entre cavernícoles i dinosaures: les interaccions entre humans i ocells durant la prehistòria" (reservada)
En aquesta xerrada taller es divulgarà la importància dels ocells al llarg de l'evolució humana i es farà èmfasi en la seva veritable identitat: els dinosaures supervivents de l'impacte de l'asteroide d'ara fa 66 milions d'anys.
Edat recomanada: entre 10 i 12 anys (1r d'ESO)
Durada de l'activitat: 45 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Joel López Parés, investigador del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV, i Andrea Alías, investigadora de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
La xerrada s'impartirà en català.
"El colesterol: és bo o dolent?" ✅
Quan sentim a parlar del colesterol generalment té connotacions negatives, ja que tenir els nivells de colesterol en sang alts és un factor de risc per desenvolupar malalties cardiovasculars. No obstant això, en aquesta xerrada aprendrem que el colesterol també és una molècula imprescindible per a les cèl·lules i per al bon funcionament de l’organisme.
Edat recomanada: batxillerat o cicles formatius
Durada de l'activitat: 30 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Lídia Cedó Giné, investigadora de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
La xerrada s'impartirà en català.
"On i com es vivia al final de la prehistòria?" ✅
A través de l'arqueologia podem conèixer les construccions durant la protohistòria. Des de l’experiència com a arqueòloga i micromorfòloga de la ponent, en aquesta xerrada donarà a conèixer la recerca i les troballes que es poden fer a partir de diferents tècniques analítiques. S’hi tractaran temes d'arquitectura i tècniques constructives, de procedència de materials, de com vivien les societats en aquell moment, i de la feina de l'arqueologia de camp i de laboratori.
Edat recomanada: alumnat d'ESO
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla (o només projector)
Qui la imparteix: Marta Mateu, investigadora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC)
La xerrada s'impartirà en català.
"Nanomaterials avançats per al diagnòstic ràpid d'infeccions" ✅
Descobriu com la tecnologia innovadora està revolucionant el diagnòstic de malalties! El nostre projecte desenvolupa una plataforma de biodetecció única que utilitza materials especials per localitzar partícules diminutes anomenades exosomes. Aquestes partícules revelen els primers signes de malalties com el càncer i les infeccions. En aquesta xerrada coneixereu, per tant, com aquesta eina innovadora pot proporcionar diagnòstics ràpids, precisos i assequibles, i d’aquesta manera fer que l'àssistència sanitària sigui millor per a tothom.
Edat recomanada: a partir de 12 anys
Durada de l'activitat: entre 20 i 30 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Deepanshu Verma, investigador de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ)
La xerrada s'impartirà en anglès.
"Aptasensors portàtils per a un seguiment millorat de fàrmacs terapèutics" ✅
La xerrada tracta d'explicar com els aptasensors portàtils poden millorar el seguiment dels nivells de fàrmacs terapèutics en pacients. Aquests sensors utilitzen seqüències especials d'ADN anomenades aptàmers, que s'uneixen a fàrmacs específics i produeixen un senyal electrònic. A diferència dels mètodes tradicionals, que requereixen mostres de sang i proves de laboratori, els nostres sensors proporcionen resultats ràpids i instantanis mesurant els nivells de fàrmacs directament a la suor. La tecnologia té com a objectiu fer que el control de fàrmacs sigui més eficient, indolor i precís, i d’aquesta manera beneficiar els pacients assegurant que reben la dosi adequada de medicació.
Edat recomanada: entre 12 i 16 anys
Durada de l'activitat: 30 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Hedieh Haji Hashemi, investigadora de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ)
La xerrada s'impartirà en anglès.
"Què és i què no és l'influencer marketing? Entenent l'estratègia d'èxit i fama de les marques en el món digital" (reservada)
Les xarxes socials han servit per promocionar marques i la figura de l'influencer ha estat clau per promocionar-les. Encara quan això ha representat beneficis competitius en productes i serveis, en nombrosos casos l'influencer marketing ha estat una pràctica poc entesa des del punt de vista empresarial. Amb aquesta xerrada es busca destacar que per ser un influencer cal formació, preparació i una clara estratègia de comunicació per dissenyar continguts de qualitat.
Edat recomanada: entre 16 i 17 anys
Durada de l'activitat: entre 50 minuts i 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Ignacio Sánchez, investigador del Departament de Gestió d'Empreses de la URV
La xerrada s'impartirà en castellà.
"La intel·ligència aplicada a l'anàlisi d'imatge en el càncer de mama" (reservada)
La xerrada pretén introduir la intel·ligència artificial (IA) i l’aplicació que té en la recerca sobre el càncer de mama. Més concretament, es descobrirà com és l'estudi de la resposta immune en el càncer de mama amb tècniques com les tincions histològiques i l’anàlisi d'imatges digitals.
Edat recomanada: entre 10 i 17 anys
Durada de l'activitat: 50 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Carlos López i Alessios Fiorin, investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
La xerrada s'impartirà en català.
"Conèixer el nostre cervell per rendir millor" (reservada)
Amb aquesta xerrada coneixereu l'anatomia cerebral i les diferents funcions cognitives, i aprendreu a millorar-les per assolir un millor rendiment acadèmic.
Edat recomanada: alumnat de 2n a 4t d'ESO
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla, i maqueta del cervell (si és possible)
Qui la imparteix: Verònica Torres Marchante, investigadora de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
La xerrada s'impartirà en català.
"Vida extraterrestre: estem sols a l'Univers?" (reservada)
La vida no és un do diví que ens ha estat atorgat per éssers totpoderosos (i invisibles) generats per la nostra visió antropocèntrica del món. Els elements químics necessaris per a la vida es troben en un gran nombre de planetes i satèl·lits. Les condicions perquè aparegui la vida no són tan freqüents, però, de nou, hi ha un bon grapat de candidats. El que sí que és realment molt improbable és que dues civilitzacions tecnològiques contactin (una ha d'enviar un missatge mentre l'altra està escoltant). I l'univers és immens...
Edat recomanada: batxillerat i cicles formatius
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Laureano Jiménez Esteller, investigador del Departament d'Enginyeria Química de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Atapuerca i l'evolució humana" ✅
Les troballes dels jaciments de la serra d’Atapuerca són clau per a l'estudi de l'evolució humana europea i mundial. La xerrada, per tant, pretén explicar per què són tan importants aquests descobriments, la recerca dels quals es du a terme des d'un centre d'investigació proper a l'alumnat.
Edat recomanada: a partir de 5è de primària (adaptable)
Durada de l'activitat: 45 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Rosa Huguet Pàmies, investigadora de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)
La xerrada s'impartirà en català.
"Antioxidants al rescat" ✅
Quina capacitat antioxidant té la vitamina C i quins efectes sobre la salut? Es faran experiments amb paper, iode, aigua i diferents fruites i verdures per veure les reaccions amb la solució.
Edat recomanada: a partir de 4 anys
Durada de l'activitat: entre 45 minuts i 1 hora
Necessitats: 2 taules
Qui la imparteix: Hernando Joaquín Margara Escudero, Josué Alberto Pérez Acosta, Jennifer Estefania Davila Cordova, Indira Paz Graniel, Adrián Hernández Cacho, María Fernández de la Puente Cervera, Héctor Vázquez Lorente, Sara de las Heras Delgado, Rasmi Agarwal i Elena de Castro García, investigadors del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV
La xerrada s'impartirà en castellà.
"És segura l’aigua que consumim?" (reservada)
En la xerrada es parlarà sobre l’aigua de consum procedent de l’aixeta i de tot el recorregut que es fa per potabilitzar-la. També es comentaran possibles fonts de contaminació i els controls que es fan per garantir que és una aigua potable.
Edat recomanada: 2n d’ESO
Durada de l'activitat: 50 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Carme Aguilar Anguera, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Rachel Carson. L’inici de la conscienciació ambiental" (reservada)
Recorregut sobre la vida de Rachel Carson, pionera en la preocupació mediambiental. Va escriure el llibre Primavera silenciosa, que segueix sent un referent mundial en temes ambientals. Va alertar que l’ús indiscriminat d’alguns productes químics podria provocar efectes negatius sobre el medi ambient.
Edat recomanada: 3r d'ESO
Durada de l'activitat: 50 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Carme Aguilar Anguera, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Marie Curie. Una dona avançada al seu temps" (reservada)
La xerrada farà un recorregut per la vida de la científica Marie Curie, fent èmfasi especial en les seves contribucions científiques.
Edat recomanada: a partir de 1r d’ESO
Durada de l'activitat: 50 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Carme Aguilar Anguera, investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Cloud computing, big data i intel·ligència artificial" (reservada)
En la xerrada es presentaran tecnologies que revolucionaran la societat en els pròxims anys, com ara la informàtica al núvol, que permet executar programari com si tinguéssim un ordinador gegant amb recursos infinits de processadors, disc dur i memòria. Gràcies a aquests recursos, aparentment il·limitats, el núvol permet analitzar dades massives (big data) i extreure’n informació valuosa. També s’explicarà com la intel·ligència artificial utilitza el núvol per entrenar models que aprenen a partir de l’anàlisi massiva de dades, a més de les seves implicacions econòmiques i ecològiques. Es destacarà el futur prometedor d’aquestes tres tecnologies i com la URV lidera projectes internacionals en aquests camps.
Edat recomanada: ESO, batxillerat i cicles formatius
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Germán Eizaguirre Suárez, investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Diuen que els romans bevien vi..." ✅
La xerrada se centrarà en el paper de l'arqueologia per entendre l'organització del camp i la ciutat en època romana, quins aliments produïen, etc. A partir de les vil·les situades al voltant de la ciutat de Tarraco, intentarem veure quines estructures estaven dedicades a la producció de vi o d'altres aliments, i aprendrem a interpretar plantes, fotografies i dibuixos arqueològics.
Edat recomanada: adaptable a partir d'11 anys
Durada de l'activitat: entre 45 minuts i 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Maria Rueda Prunell, investigadora de l'Institut Català de Arqueologia Clàssica (ICAC)
La xerrada s'impartirà en català.
"Què és l'arqueologia? Un exemple aplicat a l'època ibèrica" (reservada)
En aquesta xerrada entendrem què és l'arqueologia com a disciplina, com es treballa en un jaciment (quines eines s'utilitzen i quins objectes podem descobrir) i què podem deduir a partir de les troballes arqueològiques. L'alumnat rebrà una introducció general amb l'exemple del període ibèric, més concretament de l'espai domèstic, i podrà observar objectes arqueològics reals. La sessió finalitzarà amb un torn de preguntes.
Edat recomanada: entre 8 i 15 anys
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Maria Anguera Oller, investigadora de l'Institut Català de Arqueologia Clàssica (ICAC)
La xerrada s'impartirà en català.
"Vitamines i salut" ✅
Àcid fòlic i B12 són dues vitamines que participen en processos biològics vitals per al creixement i el desenvolupament fetal. Investigar la relació que tenen durant l’embaràs, tant en la salut de la mare com en la descencència, ajudarà a millorar les guies clíniques per protegir la salut de futures generacions.
Edat recomanada: a partir de 15 anys
Durada de l'activitat: 20 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla, cable HDMI i botzines (pot proporcionar el seu ordinador portàtil)
Qui la imparteix: Luis Adolfo Santos Calderón, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV
La xerrada s'impartirà en castellà.
"Dieta mediterrània i estat de la vitamina B" ✅
Per què és important el grup de les vitamines B (riboflavina, piridoxina, folat i cobalamina) per al cos humà, especialment en la producció d’energia i el manteniment de l’ADN? En aquesta xerrada explicarem els detalls d’un estudi fet a tres pobles mediterranis del sud de Catalunya, on es va avaluar la dieta i els nivells d’aquestes vitamines en persones adultes.
Edat recomanada: a partir de 16 anys
Durada de l'activitat: entre 40 i 50 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Ailende Eigbefoh-Addeh Imafidon, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV
La xerrada s'impartirà en català.
"Sí, encara evolucionem!" (reservada)
Tots nosaltres, els Homo sapiens, som el resultat de més de 6 milions d’anys d’evolució. Encara que no en siguem conscients, l’evolució continua i, de vegades, alguns problemes de salut actuals són conseqüència d’aquesta evolució. Com ho sabem?
Edat recomanada: batxillerat
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Marina Lozano Ruiz, investigadora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES)
La xerrada s'impartirà en català.
"Estil de vida i funció cognitiva de l’adolescent" ✅
Sabies que la dieta i els àcids grassos de la sang poden influir en la salut cognitiva de la població adolescent? En aquesta xerrada explicarem un estudi fet amb adolescents en què s'han detectat patrons dietètics i estils de vida que afecten aquestes funcions.
Edat recomanada: a partir de 12 anys
Durada de l'activitat: 45 minuts
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla
Qui la imparteix: Nicolás Ayala, investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)
La xerrada s'impartirà en català.
"La diversitat lingüística i la governança global. Reptes i solucions del passat per pensar millor el present" ✅
En aquesta xerrada es presentaran alguns exemples de com s'ha gestionat històricament la diversitat lingüística per a la governança global, bé per al funcionament d'institucions internacionals o bé per a l'organització internacional de les relacions culturals i científiques. A través d'alguns exemples històrics, es convidarà l'alumnat a reflexionar sobre la reconciliació difícil de les necessitats pràctiques i de les funcions simbòliques de les llengües.
Edat recomanada: ESO i batxillerat
Durada de l'activitat: 1 hora
Necessitats: ordinador amb projector i pantalla (projector no indispensable)
Qui la imparteix: Elisabet Carbó Catalán, investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
La xerrada s'impartirà en català.
Llista de xerrades i tallers
- Escape room: alimentació en les primeres fases de la vida i programació per les malalties cardiometabòliques
- La revolució de la IA: explorant-ne el futur avui
- Sabies que el teu fetge es pot engreixar? Descobrim com i per què
- Les mil cares de la descarbonització
- La química de la catàlisi
- El CSI de la prehistòria
- El poder ocult de l'ADN mitocondrial: la teva energia vital
- La veritable convivència entre cavernícoles i dinosaures: les interaccions entre humans i ocells durant la prehistòria
- El colesterol: és bo o dolent?
- On i com es vivia al final de la prehistòria?
- Nanomaterials avançats per al diagnòstic ràpid d'infeccions
- Aptasensors portàtils per a un seguiment millorat de fàrmacs terapèutics
- Què és i què no és l'influencer marketing? Entenent l'estratègia d'èxit i fama de les marques en el món digital
- La intel·ligència aplicada a l'anàlisi d'imatge en el càncer de mama
- Conèixer el nostre cervell per rendir millor
- Vida extraterrestre: estem sols a l'Univers?
- Atapuerca i l'evolució humana
- Antioxidants al rescat
- És segura l'aigua que consumim?
- Rachel Carson. L'inici de la conscienciació ambiental
- Marie Curie. Una dona avançada al seu temps
- Cloud computing, big data i intel·ligència artificial
- Diuen que els romans bevien vi...
- Què és l'arqueologia? Un exemple aplicat a l'època ibèrica
- Vitamines i salut
- Dieta mediterrània i estat de vitamina B
- Sí, encara evolucionem!
- Estil de vida i funció cognitiva de l’adolescent
- La diversitat lingüística i la governança global. Reptes i solucions del passat per pensar millor el present