La Nit de la Recerca

|Alt imatge central|

Què és?

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d'Europa l'últim divendres del mes de setembre. Pretén acostar els investigadors i investigadores al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera amena i participativa.

Diverses institucions de recerca catalanes s'han proposat celebrar la Nit de la Recerca arran del fet que la Comissió Europea els ha atorgat el segell de Nit Associada, que valora la qualitat del projecte. D'aquesta manera, les activitats que es faran en diversos punts de Catalunya formaran part del mapa de propostes de divulgació que ompliran les places i carrers d'Europa el proper 27 de setembre.

Amb motiu de l'Any Internacional de la Taula Periòdica, la Universitat Rovira i Virgili coordina aquest projecte a les comarques del sud de Catalunya, junt amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l'Institut Català d'Investigació Química i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, els quals han dissenyat activitats adreçades al públic familiar.

A Catalunya el lema d'aquesta edició és "La recerca, l’element clau".

Pujar

Què i quan ho farem?

Les activitats es faran els dies 27, 28 i 29 de setembre a Tarragona i a Reus. El 27 de setembre a Tarragona tenen com a destinataris diversos públics, però especialment el familiar, i impliquen el contacte directe entre investigadors i audiència a través de rutes i tallers que combinen l'educació científica i la diversió.

Tarda: es faran uns 30 tallers en paral·lel a la plaça Corsini de Tarragona, que permetran al públic de totes les edats anar passant de l'un a l'altre. L'activitat començarà a les 16.30, és gratuïta i no requereix inscripció.

D'altra banda, el matí del dissabte 28 de setembre, en el marc de la Nit Europea de la Recerca, s'organitzarà una sessió de xerrades divulgatives a Reus. Com a activitat prèvia, el 26 de setembre  investigadors i investigadores Marie Curie -o assimilats- impartiran xerrades a les escoles i instituts de la demarcació de Tarragona que les hagin sol·licitat. A més, uns dies abans, el 13 de setembre, s’organitzarà l’espectacle científic Els secrets de la taula periòdica a la plaça Corsini.

Els objectius d'aquesta activitat, impulsada per la Comissió Europea des del 2005, són promoure el reconeixement públic dels investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, demostrar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la recerca i els investigadors d'arreu de Catalunya, un pol científic destacat a Europa.

Pujar