La Nit de la Recerca

|Alt imatge central|

Què és?

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d'Europa l'últim divendres del mes de setembre habitualment, malgrat que enguany ha canviat al darrer cap de setmana de novembre a causa de la covid-19. Pretén acostar els investigadors i investigadores al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació que fan de manera amena i participativa.

Diverses institucions de recerca catalanes celebren la Nit de la Recerca perquè la Comissió Europea els ha atorgat el projecte en la convocatòria per a l’any 2020. D'aquesta manera, les activitats que es faran en diversos punts de Catalunya formaran part del mapa de propostes de divulgació que s’organitzen arreu d’Europa.

La Universitat Rovira i Virgili coordina aquest projecte a les comarques del sud de Catalunya, en què participen l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l'Institut Català d'Investigació Química i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, els quals han dissenyat activitats adreçades a diferent tipus de públic, la majoria en format virtual.

A Catalunya el lema d'aquesta edició és "Recerca pel canvi". Enguany la cita de divulgació coincideix amb la Setmana de la Ciència.

Pujar

Què i quan ho farem?

Les activitats es faran durant el mes de novembre, tot i que hi haurà una activitat prèvia a l’octubre. Durant la setmana del 23 al 27 novembre investigadors i investigadores Marie Curie -o assimilats- impartiran xerrades a les escoles i instituts de la demarcació de Tarragona que les hagin sol·licitat.

El 27 de novembre, en el marc de la Nit Europea de la Recerca, s’emetran els vídeos dels tallers de la Nit de la Recerca, que quedaran penjats a la pàgina web i els podreu consultar sempre que ho vulgueu.

També el 27 de novembre a la tarda s'organitzarà una sessió de xerrades divulgatives a Reus, que es podrà seguir en línia.

D'altra banda, el matí del dissabte 28 de setembre es farà una ruta científica a Tarragona per conèixer qui era Antoni de Martí i Franquès.

Totes les activitats presencials seguiran les mesures de seguretat establertes per a la covid-19 i requereixen inscripció prèvia.

Els objectius de la Nit de la Recerca, impulsada per la Comissió Europea des del 2005, són promoure el reconeixement públic dels investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, demostrar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la recerca que es du a terme a Catalunya, un pol científic destacat a Europa.

Pujar