La Nit de la Recerca

|Alt imatge central|

Què és?

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d'Europa l'últim divendres del mes de setembre habitualment, malgrat que enguany ha canviat al darrer cap de setmana de novembre a causa de la covid-19. Pretén acostar els investigadors i investigadores al públic de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació que fan de manera amena i participativa.

Diverses institucions de recerca catalanes celebren la Nit de la Recerca sota el paraigua de Nit Associada que és com la Comissió Europea  ha determinat el projecte en la convocatòria per a l’any 2021. D'aquesta manera, les activitats que es faran en diversos punts de Catalunya formaran part del mapa de propostes de divulgació que s’organitzen arreu d’Europa.

La Universitat Rovira i Virgili coordina aquest projecte a les comarques del sud de Catalunya, en què participen l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l'Institut Català d'Investigació Química i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, els quals han dissenyat activitats adreçades a diferent tipus de públic.

A Catalunya el lema d'aquesta edició serà, de nou, "Recerca pel canvi".

Pujar

Què i quan ho farem?

Les activitats es faran, tal i com marca la Comissió Europea, la darrera setmana del mes de setembre. Encetarà enguany els actes de la Nit les xerrades divulgatives que es faran el dissabte, 17 de setembre.

Del 20 al 24 de setembre investigadors i investigadores Marie Curie -o assimilats- impartiran xerrades a les escoles i instituts de la demarcació de Tarragona que les hagin sol·licitat.

El 24 de setembre l’acte central de la  Nit Europea de la Recerca es durà a terme a la Plaça Corsini de Tarragona, si les restriccions sanitàries per la pandèmia ho permeten. Seran una vintena de tallers que permetran al públic de totes les edats anar passant de l'un a l'altre durant la tarda. L'activitat començarà a les 16.30, és gratuïta. S’infomarà més endavant si caldrà inscripció prèvia.

D'altra banda, el matí del dissabte 25 de setembre es farà una ruta científica a Tarragona per conèixer qui va ser Antoni de Martí i Franquès.

Totes les activitats presencials seguiran les mesures de seguretat establertes per a la covid-19 establertes en el moment de la celebració.

Els objectius de la Nit de la Recerca, impulsada per la Comissió Europea des del 2005, són promoure el reconeixement públic dels investigadors, donar a conèixer la importància de la seva feina per a la societat, demostrar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la recerca que es du a terme a Catalunya, un pol científic destacat a Europa.

Pujar